30 Aralık 2012 Pazar

Kuşadası Tatili Hakkında Bilgiler

Kuşadası Tatili
Aydın il merkezine 71 km. uzaklıkta, Ege Bölgesi'nin denizle buluştuğu kıyı şeridinde yer almaktadır.

Kuzeyde Selçuk ve Pamucak, güneyde Dilek Yarımadası ile sınırlanan ilçe merkezi İzmir, Efes, Meryemana, Milet, Didim, Pamukkale, Marmaris, Bodrum gibi önemli turistik merkezlerin odağında bulunmaktadır.

Kuşadası Limanı, Yunanistan'a ait Sisam adasına yakın olması nedeniyle, buraya gelen turistler için Türkiye'nin ikinci önemli deniz kapısıdır.

Kuşadası Eğlence Yerleri 
Kale kapısından girildiğinde sağda Barlar Sokağı var. Bu sokakta birçok eğlence mekânı bulunmakta.

Kuşadasında Gezilecek Yerler 

Güvercinada:

19 yy.da Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı karakol olarak Osmanlılar tarafından yapılmıştır.

Kruvaziyer ve Yat Limanları 
Kuşadası'nda turist gemilerinin yanaştığı iki adet iskele ve ayrıca 650 yat kapasiteli yat limanı bulunmaktadır. Kuşadası Limanına her mevsim gemiler yanaşmaktadır. Kuşadası limanından Yunan Adası olan Sisam (Samos)'a bahar ve yaz aylarında (1 Nisan - 20 Ekim arası her gün) düzenli olarak yolcu motor seferleri yapılıp, kış aylarında bu seferler charter olarak değişir. Limanda günübirlik ve saatlik piknik turu yapan yolcu motorlar mevcut olup, Mavi Tur yapan yatlar da yat limanında bulunmaktadır.

Cami ve Kervansaraylar

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 
1618 yılında Sadrazam Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Dış duvarlarda görülen top delikleri şehrin korsan saldırılarına karşı korunması amacıyla yapılmıştır. Kale İçi Camii, 1618 yılında Sadrazam Öküz Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Plajlar 
Kuşadası'nda bulunan plajlar; Kadınlar Denizi Plajı,Güvercin ada Plajı,Yılancı Burnu Plajı, Yavan su Plajı, Kuştur Plajı, Kara ova Plajı, Güzelçamlı Plajı, Sevgi Plajı, Kalamaki Plajıdır.

Kaplıcalar 
Çıban (Yavan su ) Kaplıcası, Venüs Kaplıcası, Güzelçamlı kaplıcası Kuşadası'nın önemli kaplıcalarıdır.

Mağaralar 
Karaca Mağarası: Dolomitik kireçtaşları içersinde gelişen Karacaköy karstik mağarası daha önceleri yöre halkı tarafından bilinmesine rağmen, ilk bilimsel anlamda Karaca Köyü'nden ( Masura Köyü ) Jeoloji Mühendisi Şükrü Erüz'ün 1983 - 1990 yılları arasında yapmış olduğu çalışmalar ile turizme kazandırılmıştır.

Korunan Alanlar ve Milli Parklar

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı 

Ege Bölgesi'nde, Aydın İline bağlı ilçe olan Kuşadası, doğusunda ve güneyinde Söke İlçesi, batısında Ege Denizi, kuzeyinde de İzmir İli ile çevrilidir. Aydın ilinin batı kesiminde yer alan ilçe topraklarının kuzeydoğusunu Durmuş Dağının batı uzantısı, güneyini ise Dilek Dağı da denilen Samsun Dağı engebelidir. Aydın Dağlarının batı uzantısı durumundaki Samsun Dağı, ilçenin güneybatısında Dilek Yarımadasını oluşturarak Sisam (Samos) Adasına geçer. Kuşadası'nın güney kesimindeki kıyıların ardından da ovalık bir alan uzanır. Aydın il merkezine 71 km uzaklıkta olup; Yüzölçümü 264 km2'dir. İlçenin 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 65765'tir.

Kaleler

Küçükada Kalesi 
Kuşadası’nın önünde bulunan Güvercin Adası’ndadır. Bu ada Kuşadası iskelesi yapılırken, Kuşadsı ile birleştirilmiştir. Kale, 1834 yılında Osmanlılar tarafından yapılmıştır. Surlar 2,5 m. Yüksekliğinde adayı çepeçevre kuşatırlar. Şehre bakan yönünde biri silindirik, diğeri de altıgen iki kule arasında yuvarlak kemerli bir kapısı vardır. Bu kapının üzerinde olması gereken yazıt yerinden alınmış, altıgen burcun yanına konulmuştur. Kalenin ortasında bulunan kare biçimindeki büyük kule aynı zamanda depo olarak kullanılmıştır. Güneydeki sivri kemerli bir kapıdan içerisine girilen kulenin ikinci katında top ve tüfek mazgalları açılmıştır.

Yapılma nedeni Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri bir karakol niteliğindedir. Kalenin duvarları ile güney kapısı iyi bir durumda günümüze gelebilmiş olup, içerisindeki evler de bir süre iskân edilmiştir. İçerisinde elektrik ve suyu da olan bu adanın (Güvercin Adası) bahçesi gazino, kulesi de gece kulübü olarak kullanılmaktadır.

Kuşadası Surları
Evliya Çelebi Kuşadası’nın kale ve surlarla çevrili olduğunu belirtmiştir. Bu kaleden ; “Kalesi deniz kenarında dörtgen biçimindedir. Çevresinde hendeği yoktur. Duvarı 15 arşındır ve üç kapısı vardır” diye söz etmiştir. Kuşadası’nın çevresini kuşatan surların kuzeyindeki kapısı yıkılmış yalnızca güneydeki günümüze ulaşabilmiştir. Söke yolu üzerinde bulunan kesme taştan yuvarlak kemerli kule Evliya Çelebi’nin değindiği kale kapılarından birisidir. Ayrıca bunun kuzeyinde yine moloz taştan çokgen gövdeli bir burç bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder