11 Ekim 2017 Çarşamba

Edremit Tatili - Edremit Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Edremit; Balıkesir İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Altınoluk), 22 köyü vardır. İlin güneybatısında; batıdan Edremit Körfezi, kuzeyden Çanakkale’nin Bayramiç, doğudan Havran, güneyden Burhaniye ve Gömeç ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları, Edremit Körfezi‘nin doğusundaki kıyı ovasıyla bu ovayı kuzey ve kuzeydoğudan sınırlayan Kazdağları’nın bir bölümünü içerir. Doğuya doğru gidildikçe daralarak bir üçgen görünümü alan, kalın alüvyon dolgularla kaplı Edremit Ovası, körfezin kuzeyinde çok dar bir kıyı şeridiyle sürer. İklim, Akdeniz iklimi özelliklerini gösterir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.

Yıllık ortalama sıcaklık 14°-16°C,yağış tutarı 680-700 mm’dir. Genellikle kış aylarında düşen yağışlar, özellikle Kazdağları’nda yüksektir. Dağlar, aynı zamanda kuzeyden gelen soğuk rüzgârları da keser. Yoğun bir orman örtüsüyle kaplı olan dağlar, bitki örtüsü (çam, gürgen, meşe, kestane) açısından da zengindir. Zeytincilik, ilçe ekonomisinde ön sırayı alır. 500 m yüksekliğe kadar olan topraklarda yılda 8.000 tona yakın ürün elde edilir.

İlçenin bir başka zenginliği ise Eymir ve Çakmır köylerinde çıkarılan demir filizidir. Demir filizi, Akçay Limanı’ndan dış ülkelere gönderilir. Zeytinyağı, sabun fabrikaları, deri ve kösele yapımevleri öteki başlıca ekonomik etkinliklerdir. İlçenin 3 km doğusunda Ören, 9 km kuzeybatısında Akçay ve Altınoluktaki plajlar, oteller, moteller, kampingler, körfezin iki kıyısını kuşatmış durumdadır. Turizm, zeytin ve demirden sonra üçüncü önemli gelir kaynağını oluşturur.

Kenti kuzey-güney doğrultusunda kesen iki dere, kentin içinde birleşir Geniş, bakımlı caddeleri, 45. 000 m2’lik bir alam kaplayan kent parkı; ilçeye, ayrı bir güzellik katar. Edremit Körfezi’nin kuzeydoğu kıyısında, Çanakkale-İzmir Karayolu üzerinde, deniz düzeyinden 25 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 85 km uzaklıktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder