11 Kasım 2017 Cumartesi

A'dan Z'ye Kabil Tatili - Kabil Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Asya Kıtası’nın güzel ve hüzünlü şehrinden olan Kabil’de görülecek yerleri ‘ Kabil’de Gezilecek Yerler ‘ yazımızda sizler için derledik. Listemizin ilk sırasında;Afganistan’ın başkenti olan Kabil’de birbirinden güzel gezilecek noktaları, tarihi yerleri, sanat merkezlerini ve dahasına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Darul Aman Sarayı

Kabil’de görebileceğiniz en Avrupa tarzı yapı olan Darul Aman Sarayı ,1920’li yıllarda Emanullah Han tarafından inşa ettirilmiştir. Neo-klasik tarzda inşa edilmiş olan yapı dönem padişahları tarafından konut olarak kullanılmıştır.

Afganistan’da süre gelen savaş halinde çok fazla hasar göre yapıda restorasyon işlemleri fayda etmeyip, bugün büyük kısmı yıkılmış haldedir. Savaşın izlerini görebileceğiniz Darul Aman Sarayı, başkent Kabil’e 16 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Gardens of Babur

Kabil’de 1528 yılında İmparator Babür tarafından yaptırılmış olan Babür Bahçeleri şehrin en güzel peyzajına sahip noktasıdır. İmparator Babür’ün mezarını da içinde barındıran bahçe içerisinde; karaağaç, nar ağaçları, kiraz ağacı, dut ve elma ağaçlarına rastlayabiliyorsunuz.

Zamanında Moğol prenslerinin keyifli vakit geçirebilmesi ve dinlenmesi için yapılmış olan bahçeler günümüzde Afgan halkının temiz bir hava almak için uğradığı popüler noktalardan biridir. Babür’ün Bahçeleri’ni sabah 7’den gün batımına kadar gezebiliyorsunuz.

Kabil Müzesi

1922 yılında Emrullah Han tarafından yaptırılmış olan Kabil Müzesi’nde, ülkenin farklı yerlerinden bulunan tüm önemli eserler bir araya toplanmıştır.100.000’den fazla esere ev sahipliği yapan müze bulunduğu bölgenin en önemli noktalarından biri haline gelmiştir.

Şehirde yaşanan savaşlar sırasında hasar gören müzeye kimi zaman da bilinçli olarak zarar verilmiştir. Düzenleme çalışmalarından sonra tekrardan ziyaret edilebilir hale getirilen iki katlı müzeyi, perşembe günleri dışında 08.00-15.30 saatleri arasında gezebiliyorsunuz.

Kabil Hayvanat Bahçesi

1967 yılında Kabil Nehri kıyısından kurulmuş olan Kabil Hayvanat Bahçesi, şehrin en sevimli canlılarına ev sahipliği yapıyor.116 farklı hayvan türü ve 60 personelle hizmet veren bahçe içerisinde;Pallas kedisi,pars kedisi,angut kuşu, aslanlar, ayılar ve kuş türleri bulunuyor.

Kabil’de genç yaşlı demeden herkesin severek ziyaret ettiği hayvanat bahçesini, 06.00-18.00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz.

Bala Hisar

M.S 5.yüzyılda yapıldığı düşünülen Bala Hisar, büyük savaşlara tanıklık etmiş kalın ve uzun duvarlarıyla günümüzde Kabil’in en çok ziyaret edilen noktaları arasında yer almaktadır.

Sayısız tünel ve geçidin bulunduğu yapının içerisinde savaş döneminden kalma eşyalar ve savaş esnasında kullanılan makineler hala enkaz halde kale içerisinde sergilenmektedir.

Qargha Baraj Gölü

1933 yılında korum altına alınan Qarghna Gölü, Kabil’de şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenleri çeken cazip noktalardan biridir. Göl etrafına kurulmuş olan kafe ve restoranlar, oteller, eğlence tesisleri sayesinde burayı ziyaret ettiğinizde sıkılmadan hareketli saatler geçirme şansını buluyorsunuz.

Işıklandırmalarla ayrı bir güzelliğe kavuşturulmuş olan Qargha Baraj Gölü’nü dilediğiniz gün ve saate ziyaret edebilirsiniz.

Abdul Rahman Camii

Kabil’in en büyük camilerinden biri olan Abdul Rahman Camii, İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Aynı anda 10.000 kişinin sığabileceğini cami içerisinde 150.000 kitaplık dev bir kütüphane kısmı da bulunmaktadır.

Hacı Abdur Rahman tarafından yaptırılan camiyi namaz saatleri dışında uygun kıyafetlerle ziyaret etmeniz mümkün.

Omar Mayın Müzesi

Yıllar boyu devam eden savaşlar sebebiyle Afganistan, maddi ve manevi olarak birçok hasar görmüştür. Şehrin bu denli yıpranması sonrasında, savaşlardan arda kalan izlerin sergilendiği Omar Mayın Müzesi kurulmuştur.

Müze içerisinde savaş zamanında patlamamış olan 53 mayın türü, çeşitli silahlar, mühimmatlar,mermiler ve savaş sırasında kullanılan gereçler sergilenmektedir.

Doktor Şah Veli tarafından hayta geçirilen bu müzeyi ziyaret etmek istiyorsanız öncesinde güvenlik önlemleri gereğince rezervasyon yaptırmak zorundasınız. Müze hakkında detaylı bilgilendirme ve ücretlendirmeyi buradan öğrenebilirsiniz.

Id Gah Camii

Şehrin en büyük ikinci camisi olma özelliğine sahip Id Gah Camii, muhteşem Babür mimarisiyle inşa edilmiş nadide eserlerden biridir. İslamiyet’in önemli günlerinden olan bayramlar ve Ramazan ayı boyunca adım atacak yer bulmakta zorlanacağınız bu camiyi görmek için vakit ayırmanızı öneriyoruz.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de görmeniz gereken yerleri sizler için derledik. Seyahat rotanızı henüz belirlemediyseniz anında en avantajlı yurt dışı uçak biletleri sayfamızı ziyaret edip , fırsatlardan faydalanma şansını yakalayabilirsiniz.Kabil yazımızla ilgili düşünce ve önerilerinizi bize yorumlar kısmından ulaştırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder